Liviu Tudor, președinte Genesis Development: „Pe piața de birouri a fost un an german. Companii mari au intrat pe piaţa din România sau și-au extins operațiunile deja existente”

Piața de birouri a stat în 2014 sub semnul companiilor germane. Nume mari au făcut investiții în țara noastră, iar cele deja prezente s-au extins, a declarat Liviu Tudor, președintele Genesis Development, citat de Ziarul Financiar.

 „Aş spune că a fost un an german. Mai multe companii germane precum Deutsche Bank sau Allianz au intrat pe piaţa din România, închiriind suprafeţe mari de birouri, iar altele, deja prezente, şi-au extins operaţiunile şi mă aştept să urmeze noi extinderi”, a spus acesta.

În privința construcțiilor noi, Liviu Tudor este de părere că asistăm la un fenomen de exagerare.  „Au fost anunţate mai multe dezvoltări speculative sau bazate pe relocări, care vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil”, crede președintele Genesis Development, în condițiile în care, în prezent, gradul de neocupare este de 14% în Capitală.

Pentru anul viitor, Genesis Development pregătește dezvoltarea unui noi proiect de spații de birouri doar în cazul în care există contracte deja semnate pentru 80% din spațiu. „Sperăm ca în 2015 să câştigăm noi licitaţii şi să avem astfel toate premisele necesare pentru a începe dezvoltarea unui nou proiect de birouri. Decizia de a dezvolta o nouă clădire o vom lua doar în contextul unui grad de preînchiriere de cel puţin 80%”, a explicat președintele companiei.

Cifra de afaceri, în creștere datorită eforturilor de îmbunătățire a spațiilor

Genesis Development deține cele mai multe spații de birouri de clasa A, portofoliul său incluzând parcurile de birouri West Gate și Novo Park, dar și campusul privat West Gate Studios. Compania a avut în 2014 o cifră de afaceri de circa 33,7 milioane de euro, cu două procente mai mare față de anul precedent.

Creșterea se datorează, în mare parte, extinderii suprafețelor ocupate de actualii chiriași. Companii precum WNS și Societe Generale și-au extins suprafețele ocupate în West Gate, iar UniCredit a mărit suprafața închiriată din Novo Park. „În 2014 ne-am concentrat pe programul de îmbunătăţire continuă a spaţiilor din cele două parcuri, astfel încât să facilităm extinderea chiriaşilor deja existenţi. West Gate şi Novo Park au în prezent un grad ocupare de aproape 100%.”, a menționat Liviu Tudor.

S-au investit circa 3,5 milioane de euro în peisagistică, îmbunătăţiri şi lucrări de fit-out aduse parcurilor de birouri West Gate şi Novo Park. Ca parte a acestui program, în Novo Park în 2014 a venit și un nou chiriaș – Starbucks, care a inaugurat aici prima cafenea dintr-un parc de birouri din România, un concept nou pentru piaţa locală.

În ceea ce privește perspectivele pentru 2015, Liviu Tudor spune că întrevede o creștere.  „Mă aştept ca cifra de afaceri să crească uşor şi în 2015, cu un procent similar cu cel din 2014, având în vedere extinderile recente ale chiriaşilor. Vom continua programul de îmbunătăţire continuă în spaţii, instalaţii şi infrastructură, astfel încât să păstrăm clădirile mereu noi”, a mai spus acesta.

Parcurile de birouri Novo Park și West Gate cuprind 150.000 de metri pătrați, iar în West Gate Studios sunt 925 de garsoniere și apartamente de închiriat. Investițiile totale ale Genesis Development se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro.

Update 10 Ianuarie 2017 – “În 2016, compania a continuat să investească în îmbunătăţirea spaţiilor, instalaţiilor şi infrastructura clădirilor, astfel încât acestea să fie la curent cu noile trenduri. În 2017, vom investi mai departe în refacerea recepțiilor și transformarea acestora din spații de tranzit în spații plăcute, în care angajații chiriașilor să petreacă mai mult timp cu plăcere.

Așa cum am declarat la sfârșitul anului 2016 pentru Ziarul Financiar, suntem în curs de demarare a procedurilor construirii unui pasaj (suprateran sau subteran), care să lege parcul West Gate direct de stația de metrou Preciziei. Sperăm ca acest lucru să ducă la îmbunătățirea atât a traficului pietonal, cât și a celui rutier în zonă. Este extrem de important să venim în întâmpinarea nevoilor clienților noștri, din datele extrase din studiul realizat pe angajații chiriașilor, mai mult de 50% din totalul acestora utilizează metroul pentru a ajunge la serviciu.”, a explicat Liviu Tudor.

Update 16 Ianuarie 2017 – Parcul de afaceri West Gate din vestul Capitalei, deținut de Genesis Development, semnează cea de-a cincea extindere consecutivă a companiei Societe Generale European Business Services în clădirile H4 și H5. În prezent, Societe Generale European Business Services – deținut de grupul bancar multinațional de origine franceză Societe Generale – utilizează 12.700 mp de birouri în West Gate, spațiile find contractate până la sfârșitul anului 2021.

 Continuăm dezvoltarea operațiunilor noastre în România prin extinderea suprafaței birourilor cu încă 4000 mp, în cadrul parcului de afaceri West Gate, clădirile H4 și H5. Am decis să ne extindem aici, ca urmare a calității serviciilor oferite și al sprijinului primit în fiecare etapă de dezvoltare a companiei noastre”, a declarat Phillipe Garcet, CEO al Societe Generale European Business Services.

„Conform informațiilor din presă, în 2017 urmează a fi livrați 200.000 mp adiționali de birouri noi. Faptul că o companie de talia Societe Generale a ales să își extindă birourile într-unul din parcurile Genesis Development reprezintă un atu pentru noi și confirmă capacitatea noastră de a-i deservi pe măsura așteptărilor lor.”, a explicat la rândul său, Liviu Tudor, președintele și fondatorul companiei Genesis Development.

Contractul cu Societe Generale European Business Services pentru noul spațiu a intrat în vigoare la începutul anului 2017.